Solarni cvet – skulptura koja se otvara i zatvara u zavisnosti od solarne energije

After Trillium je robot – skulptura koja radi na solarni pogon, a delo je umetnika Entonija Kastronova koji je inspiraciju našao u Trilijum cvetu, karakterističnom za područje države Ajove.

Skulptura je napravljena od aluminijuma i pečenog stakla i koristi prilagođenu elektroniku za detekciju promena spoljašnjih uslova. Cvet se otvara svakog jutra i zatvara svake večeri, a tokom dana proizvede dovoljno električne energije da četiri časa noću osvetljava okolno područje.

Aa

Osetljivost skulpture na promene okolne sredine omogućava da se kontroliše koliko dugo će cvet biti otvoren preko dana. Zimi, kada su temperature niske, cvet ostaje zatvoren. Kako temperatura raste, tako se i cvet otvara malo po malo svakog dana dok ne „procveta“ potpuno tokom najtoplijih letnjih dana.

Entoni Kastronov vidi skulpturu kao most koji spaja prirodu i tehnologiju, i neraskidivu vezu između fizičkog sveta i nevidljivih sila prirode. Skulptura se nalazi u parku River Landing Wetlands u Ajovi, a njen nastanak je inspirisala i poema Aboretum lokalnog pisca Mark Levina.