Veš mašina za 40 dolara kojoj za rad ne treba električna energija

U siromašnim zemljama gde ljudi nemaju električnu energiju ni finansijskih sredstava za kupovinu skupih mašina, veš se pere ručno, što zahteva mnogo truda i vremena.

ves-masina-01

Iz tog razloga je u Peruu napravljena veš mašina koja nosi naziv GiraDora i koja kombinuje pranje i sušenje veša, a pokreće se pritiskanjem pedale.

Ovaj odličan izum je dobar način da se pomogne siromašnim ljudima u mnogim ugroženim zajednicama, a košta samo 40 dolara.

Prenosiva veš mašina je zapravo plastična kanta koja se napuni deterdžentom i vodom, zatim se na vrh stavi poklopac koji služi za sedenje i sve što dalje korisnici treba da rade jeste da stopalima stiskaju pedalu.

Ovom veš mašinom se sprečavaju bolovi u leđima i rukama koji se javljaju tokom ručnog pranja veša, a ostavlja ruke slobodne za druge poslove. U njoj se može prati veća količina odeće odjednom, umesto ribanja pojedinačnih komada, čime se smanjuju potrošnja vode i fizički napor.

GiraDora mašina za pranje veša se trenutno testira u Peruu, a planira se njena distribucija širom Južne Amerike i Indije.