Naučnici otkrili talase na Titanu?

Naučnici su možda napokon uspeli da potvrde postojanje tečnih talasa na Saturnovom mesecu Titanu.

U pitanju je fenomen koji su godinama istraživali bez ikakvog uspeha.

titan

Naučnici su već neko vreme zainteresovani za Titan, zato što je po NASA u pitanju „jedan od svetova najviše nalik Zemlji“.

Sa svojom gustom atmosferom i hemijskim jedinjenjima bogatim organskim elementima, Titan podseća na smrznutu Zemlju od pre nekoliko milijardi godina, pre nego što je život počeo da upumpava kiseonik u našu atmosferu.

Mogućnost postojanja talasa na površini Titana, stvari jedinstvene za Zemlju i naš solarni sistem, već neko vreme interesuje istraživače, a možda su napokon uspeli da dođu do dokaza koji bi podržali tu naučnu spekulaciju.

Sudeći po astrofizičaru Džejsonu Barnsu i njegovima istraživanjima, neobične refleksije na površini jednog od ugljovodoničnih okeana Titana mogle bi da budu izazvane talasima preko površine tog lunarnog okeana nazvanog Punga Mare.

Taj okean sačinjen je iz gasova poput metana i etana, koji postoje u tečnom stanju na površini Titana gde je temperatura -180 stepeni Celzijusa.

Barns tvrdi da su pojedini pikseli na slikama koje su načinjene u okviru “Kazini” misije NASA svetliji od drugih, tako da bi to mogao da bude rezultat uznemiravanja površine.

„Čini se da smo pronašli talase van Zemlje. Ono što vidimo može biti u skladu sa našim poimanjem talasima, ali ne bi trebalo odbaciti ni druge mogućnosti“, izjavio je Barnes.