Punjenje mobilnih telefona pomoću vibracija?

Multinacionalni tim inženjera trenutno radi na stvaranju nove tehnologije koja bi omogućila punjenje mobilnih telefona bez upotrebe električne energije.

punjenje-mobilnih-telefona

Tim je razvio novi sistem za punjenje baterija pametnih telefona koji koristi nanogenerator da prikupi energiju iz vibracija koje ga okružuju. Istraživači sa Univerziteta u Viskonsinu, Univerzita Sun Jat-Sun iz Kine i Univerziteta u Minesoti razvili su nanogenerator koji može da se instalira u kućište telefona. Uređaj pretvara vibracije, kao što su one koje nastaju pri vožnji automobila ili tokom hodanja, u energiju.

”Verujemo da ovaj razvoj može biti novo rešenje za samopunjivu  elektroniku”,  kaže Vang Ksudong, asistent profesora inženjerstva i nauke o materijalima na univerzitetu u Viskonsinu.

Mezo-porozni  pijezoelektrični nanogenerator koristi zajednički pijezoelektrični polimerni materijal – PVDF (polivinilidenfluorid) koji struju, nastalu mehaničkom silom, može da generiše. On takođe može generisati i mehanički napon primljenog električnog polja. Istraživači su ubacili nano čestice cink oksida u tanak film od PVDF-a što izaziva stvaranje pijezoelektrične faze koja omogućava prikupljanje energije vibracije.

”Što je mekši materijal, to je osetljiviji na sitnije vibracije”, kaže Vang ukazujući da jednostavan dizajn uređaja i sam proces proizvodnje pružaju mogućnost da se ovakav proizvod pokaže dobro i zadovolji potrebe i većih potraživanja. U skorije vreme možemo očekivati da se to i  obistini.