Monsanto – drevno selo sagrađeno na stenama (FOTO/VIDEO)

U Portugalu, blizu granice sa Španijom, nalazi se malo selo zvučnog imena – Monsanto! Ipak, ono nije karakteristično po genetski modifikovanim organizmima, što biste možda odmah pomislili, već po živopisnim ulicama i kućama koje su vekovima integrisane u pejzaž bez uticaja na njega, ostavljajući velike stene netaknute.

Selo je smešteno na planinskoj padini, a sa mnogih vidikovaca pruža se pogled na prelepe doline koje se nalaze u podnožju. Selo je izgrađeno među stenama – kuće su smeštene između, na njima i oko njih, a drevno stanovništvo je pažljivo isklesalo desetine malih ulica i prolaza.

Izgled ovog istorijskog sela se nije promenio vekovima, a oblast u kojoj se nalazi je prvi put naseljena u 6. veku pre nove ere. Tadašnji stanovnici su se potrudili da ne ruše stene kako bi izgradili kuće, za šta je sigurno bilo potrebno mnogo truda i vrednog rada.

Monsantno je prelepo mesto i odličan primer kako su se ljudi prilagođavali da bi sačuvali integritet svog okruženja. Ovo selo nam pokazuje da poštovanje životne sredine treba da bude tradicija za sva vremena.

Monsanto - selo u stenama monsanto-selo-u-stenama-04 monsanto-selo-u-stenama-03 monsanto-selo-u-stenama-02 monsanto-selo-u-stenama-16 monsanto-selo-u-stenama-06