Po glasu razlikuju prijatelje od neprijatelja

Ako su uši velike, da li to odmah znači i da je sluh takođe dobar? U ovom slučaju da. Jedna novo istraživanje pokazalo je da afrički slonovi, na osnovu glasa razlikuju prijatelja od neprijatelja.

slon

Slonovi su veliki, jaki i pametni. Jedino živo biće na planeti kojeg treba da se plaši je – čovek. Ali, ti veliki sivi džinovi ne gledaju na sve nas istim očima. Oni veoma dobro razlikuju one koji prema njima nikada nisu bili neprijatni, od onih koji ih generacijama love. Jedno novo istraživanje pokazuje sledeće: slonovi otkrivaju neprijatelje na osnovu glasa.

Britanski biolozi Karen MekKomb i Grem Šenon, nedavno su objavili rezultate svojih istraživanja na naučnom internet portalu nature.com. Studija pokazuje koliko različito reaguje afrički slon (Loxodonta africana) na glas prijatelja i neprijatelja.

 

Dobri Kambe i zli Masai 

 

Istraživači su koristili glasove plemena koja potiču iz Kenije: Kamba i Masai. U Nacionalnom parku Amboseli u Keniji naučnici su članovima 47 porodica slonova puštali glasove i beležili zapažanja. Glasovi ljudi plemena Masai kod slonova su izazivali osećaj straha i predstavljali mnogo veću pretnju, nego kada su čuli glasove pripadnika plemena Kamba.

Članovi krda bi se uznemirili i zbijali jedni do drugih kako bi pokušali da se spasu od surovih neprijatelja.

Masai su uvek ubijali slonove zbog borbe za vodu ili pašnjake, dok Kambe skoro da i ne dolaze u krvave sukobe sa životinjama.

 

Žene i deca nisu opasni

 

Ali, ni svakog Masaija slonovi ne gledaju isto jer te životinje uspevaju da razlikuju glasove muškaraca, koji su potencijalno mnogo opasniji, od glasova žena ili dece. „Rezultati istraživanja me uopšte ne iznenađuju“, kaže Majke Artelt. Ona je godinama pratila komunikaciju azijskih slonova i ustanovila da se te životinje sporazumevaju pomoću nebrojeno mnogo zvukova. Posebno je dobar njihov sluh i mogućnost razlikovanja akustičnih signala.

„Mislim da slonovi, ili iz sopstvenog iskustva, ili iz iskustva starijih rođaka, uče ko su im neprijatelji“, kaže ta naučnica koja se bavi istraživanjem životinja. A tome u prilog govori i činjenica da grupe koje su predvođene starijom ženkom ne reaguju na glasove dečaka plemana Masai, dok se grupe koje predvode mlađe ženke u ovom slučaju više uznemire.