Prva biljka koja proizvodi svetlost mogla bi da zameni električnu rasvetu

Kompanija Bioglow je uspešno razvila biljku koja proizvodi svetlost na potpuno prirodan način, bez ikakve energije ili hemikalija.

svetlece-biljke-01

Ovu vrstu bioluminescentnih biljaka proizveo je molekularni biolog dr. Aleks Kričevski, a one su rezultat njegovog istraživanja u oblasti molekularne biologije biljaka. Prva biljka koja proizvodi svetlost nosi naziv Starlight Avatar i predstavlja pravu inovaciju na polju održive energije i mogla bi biti odlična zamena tradicionalnoj električnoj rasveti.

Ova biljka je genetska modifikacija i nastala je ubacivanjem svetlećeg gena morskih bakterija u genom hloroplasta biljke. Ona emituje svetlost bez upotrebe hemikalija ili UV svetla. Najbolje je posmatrati je u potpunom mraku, kako bi se oči prilagodile na ovu slabu svetlost. Za sada, luminescentne sposobnosti ove biljke nisu snažne, ali kompanija nastoji da razvije biljke čija će svetlost zaista moći da zameni električnu rasvetu.

Biljka Starlight Avatar se može poručiti preko interneta, a dolazi upakovana u plastičnu providnu kutiju u kojoj se nalazi poseban gel kojim se ona hrani. Optimalna temperatura za uzgajanje ove biljke iznosi između 24 i 27°C, a intenzitet svetla je od 5.000 do 10.000 luksa, što je otprilike trećina intenziteta direktne sunčeve svetlosti. U pažljivo kontrolisanim uslovima biljka može živeti oko 3 meseca.