I šume nas leče

Zdravstvene tegobe koje najčešće pogađaju modernog čoveka koji živi u urbanoj sredini su bolesti nekretanja (kardiovaskularne bolesti, gojaznost, hipertenzija – visok krvni pritisak), stres, depresija, napetost i ukočenost vrata i mišića, kratkovidost.

suma

Boravak u prirodi blagotvorno utiče na zdravlje, ali malo ljudi zaista zna koliko je dobro šetanje šumom i boravak u šumama. Šume su „pluća“ naše planete, a osim što pročišćavaju vazduh, sprečavaju erozije tla, te održavaju klimatske uslove stabilnim.

U svojoj knjizi Princip prirode („The Nature Principle“) Ričard Lou povezanost čoveka s prirodom smatra esencijalnim za psihičko i fizičko zdravlje i tu povezanost naziva vitaminom N (nature – priroda engl.). Kao što nam za normalan rast i razvoj i zdravlje trebaju vitamini i minerali iz hrane, tako nam je potreban i vitamin N – boravak u prirodi.

Autor navodi brojne studije koje potvrđuju koliko nam je vitamin N potreban, posebno naglašavajući koliko ulogu ima boravak među drvećem, pa čak i pogled na drveće s prozora.

Zajednički boravak u prirodi jača povezanost među prijateljima i članovima porodice.

  • Žene i muškarci koji imaju pogled na drveće kroz prozor porodične kuće ljubazniji su prema partnerima i deci.
  • Školska deca koja u školskom dvorištu mogu boraviti među drvećem i koja imaju pogled na drveće sa školskih prozora imaju bolje rezultate u učenju i bolje pamte.
  • Pacijenti koji imaju pogled na drveće iz bolesničke sobe brže se oporavljaju.
  • Pacijenti koji mogu boraviti u prirodi brže ozdrave.
  • Osobe koje rade u kancelarijama s pogledom na šumu ili drveće imaju bolju koncentraciju i rezultate.
  • Pesma ptica povoljno utiče na smirenje uma, psihički odmor i izaziva radost. Osluškivanje zvukova u šumi pomaže razvoju slušnih sposobnosti i orijentacije u prostoru, te povoljno djeluje na psihu.

Boravak u četinarskim šumama koristan je svima, posebno osobama s disajnim tegobama, jer je vazduh u ovim šumama bogat eteričnim uljima bora, jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanje. Vazduh je u njima pročišćen (eterična ulja iz crnogoričnih drveća uništavaju mikroorganizme), stoga u ovim šumama sprečava infekcije disajnih puteva i leči već postojeće.

U narodu je poznat lek koji se pravi od meda i iglica bora, kao i sirup od iglica bora, iz domaće radinosti. Eterično ulje belog bora pomaže disanju kod začepljenja sinusa i disajnih puteva. Eterična ulja četinarskog drveća koriste i mnogi spa-centri, jer imaju opuštajuće delovanje na um.

Šetnja šumom besplatna je i delotvorna terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za naša pluća. Uz sve navedene blagodati boravka u šumi, kretanje uz udisanje čistog vazduha, kao i smirenje uma, pesmu ptica, gledanje na daljinu, povoljno utiču na celokupno zdravlje. Ukoliko nemate šumu u blizini, čak i park s drvećem ili drvo ispod prozora može za čoveka postati oaza mira.