Kraj plastičnih flaša?

Trojica studenata dizajna smislili su kako da reše problem plastičnog otpada širom sveta. Pošto najveći deo tog otpada čini plastična ambalaža, oni su napravili alternativu od jestivih algi.

Oho, foto 1

Današnji svet teško je zamisliti bez plastike, ali ona predstavlja i veliki ekološki problem. Ambalaža napravljena od algininske kiseline i kalcijum-hlorida mogla bi da predstavlja budućnost pakovanja tečnosti.

Njeni tvorci, trojica studenata dizajna u Londonu, Rodrigo Garsija, Pjer Paslijer i Giljem Kuš, nazvali su ambalažu Oho, a objašnjavaju da može da se proizvede u različitim veličinama, da higijenski potpuno štiti tečnost i košta tek dva centa.

„Tečnost formira kapljice zato što trpi površinski pritisak. Oho imitira takvo ponašanje hvatajući tečnost u jestivu membranu od algi“, kažu tvorci.

Prema njihovim rečima, ovo je novi način pakovanja koji predstavlja alternativu plastičnim flašama.

Do formiranja Ohoa dolazi po principu gelifikacije, tehnike koja se koristi u kuvanju kada se tečnostima dodaje jestivi agens koji od njih stvari želatinastu masu.

„Konačni proizvod je jednostavan, otporan, higijenski, biorazgradiv i jestiv“, ističe Gonzales.

Pošto se radi o dvoslojnom pakovanju, dizajneri objašnjavaju da se na Oho između dve membrane mogu lako dodati etikete proizvođača, koje takođe mogu da budu napravljene od jestivog i razgradivog materijala.

Još jedna sjajna stvar je što bi Oho mogao svako da napravi u svojoj kući, za razliku od današnjih pakovanja koja mogu da proizvode samo velike kompanije.