Ekološki cement od starih wc šolja, pločica i cigli

Stare wc šolje, lavaboi, pločice, razne posude od keramike i cigle koje nakon upotrebe obično završe na deponijama, mogle bi da nastave da se koriste. Naime, međunarodni tim istraživača otkrio je način kako da odbačenu keramiku pretvori u više ekološki cement.

cement-od-starih-wc-solja-01

Na početku procesa se keramički otpad melje, a zatim meša sa vodom i miksom hemijskih jedinjenja koja imaju ulogu aktivatora. Dobijena smeša se sipa u kalupe i podvrgava visokim temperaturama kako bi se stvrdla.

U testovima sprovedenim sa komadima napravljenim od otpadne crvene cigle, dobijeni cement je bio jači od onih koji se trenutno koriste. Snaga cementa koji se pravi od drugog oblika keramičkog otpada se još uvek ispituje.

Kao aktivatori su do sada korišćeni natrijum hidroksid ili natrijum silikat, iako istraživači navodno dobijaju dobre rezultate testova i korišćenjem pepela od komina pirinča. Ukoliko bi on mogao da se koristi, onda bi rezultat bio cement napravljen u potpunosti od ponovo iskorišćenih otpadnih materijala. Na ovaj način ne samo da bi se izbacio keramički i pirinčani otpad iz sistema, već bi mogao da se obezbedi izvor prihoda za grupe koje dobavljaju taj materijal. Pored toga, on bi mogao da se koristi kao alternativa portland cementu, koji je najraspostranjeniji oblik cementa na svetu.

cement-od-starih-wc-solja-02

Pri proizvodnji portland cementa oslobađaju se velike količine ugljendioksida, i zbog toga se smatra da on doprinosi globalnom zagrevanju, a ovim novim procesom bi se smanjila količina štetnih gasova na planeti, a i količina otpada na deponijama.

Istraživanje vrše španski Politehnički univerzitet u Valensiji, Univerzitet Jaume I de Castellón, Kraljevski koledž u Londonu i Univerzitet Estadual Paulista iz Sao Paula u Brazilu.