Avion koji će preleteti svet bez kapi goriva (FOTO/VIDEO)

Prvi avion na solarni pogon Solar Impulse je prošle godine uspešno obavio eksperimentalni let iznad Amerike bez kapi goriva. Švajcarski piloti Bertran Pikard i Andre Boršberg su pre nekoliko dana najavili novu poboljšanu verziju ovog aviona – Solar Impulse 2, koji će zahvaljujući tehnološkom napretku moći da ostane u vazduhu neograničeno vreme bez goriva, oslanjajući se samo na solarnu energiju.

solar-impulse-2-01_0

Velika krila aviona, trup i horizontalna krila repa biće prekrivena su sa 17.248 monokristalnih silikonskih ćelija. Energija koju će ove ćelije proizvediti će se skladištiti u litijum polimer baterijama koje su izolovane penom visoke gustine i smeštene zajedno sa sistemima za kontrolu punjenja i temperature.

Švajcarski tim, koji sledeće godine planira da obavi prvi let oko sveta svojim novim avionom, već je dokazao da avion na solarni pogon može da leti noću, sa jednog na drugi kontinent, kao i da pređe SAD.

Pošto će se let sastojati iz više faza, a avion se kreće malom brzinom, to znači da će tokom nadletanja okeana morati da ostane u vazduhu i po nekoliko dana zaredom. Prema Boršbergovim rečima, putovanje planirano za sledeću godinu obuhvataće oko 20 dana leta, raspoređenih na nekoliko meseci.