Mama i beba kit surfuju na talasu

Ni kitovi ne mogu da odole savršenom talasu! Na severnoj obali havajskog ostrva Oahu, omiljenoj destinaciji ljubitelja surfovanja, snimljeni su ženka grbavog kita i njeno mladunče kako jašu na velikom talasu.

457179_profimedia0190144041_lb

Više desetina kupača posmatralo je u subotu nesvakidašnju predstavu, koju je kamerom zabeležio fotograf Dž.T. Grej. Slika prikazuje šestostrukog prvaka u bodibordingu, Brazilca Giljermea Tamegu, kako se na dasci spušta niz visoki talas, koga, na drugom talasu, prate dva grbava kita.

Grej je izjavio za “Grind TV” da nije redak slučaj da delfini jašu na talasima, ali da takvo ponašanje nije karakteristično za kitove.

– Kitovi su bili 75-100 metara istočno od Banzai Pajplajna (cev koju formira talas i kroz koje se provlače surferi), neko vreme su se igrali, a zatim otplivali do udaljenosti od oko 10 metara od obale. Kitovi u zimskim mesecima često posećuju Havaje, ali nikada ne prilaze tako blizu obali – ispričao je Grej.

On pretpostavlja da su se majka i beba igrali, ili da je majka pokušavala da drži nestašno mladunče na oku.

Snimak retkog prizora je postavljen na Fejsbuk stranici Havaja “Ocean Defender” i podeljen je više od 6.000 puta.

Grej kaže da grbavi kitovi pevaju i plešu i da nema razloga zašto ne bi jahali na talasima.

– Kada biste imali priliku da ih posmatrate pod vodom, videli biste koliko uživaju da pokreću svoja grudna peraja i flertuju jedni s drugima kada se nađu u grupi. Zašto onda ne bi surfovali? Na kraju krajeva, svi su oni rođeni na Havajima – zaključuje sutor fotografija.