Džinovski zec godišnje pojede 4.000 šargarepa (FOTO)

Džinovski zec Darijus težak je 23 kilograma, a dugačak 1,25 metara, što ga čini najvećim zecom u svetu, navodi Ginisova knjiga rekorda.

461057_profimedia0191493471_ff

Darijusova majka Alis je prethodno držala titulu najvećeg zeca. Vlasnica Anet Edvards (62), iz Vorčestera kaže da će ga možda staviti na dijetu, jer on dnevno pojede 12 šargarepa, odnosno više od 4.000 godišnje, gomile kupusa, jabuka i dve velike zdele specijalizovane hrane za zečeve, sve to po godišnjoj ceni od oko 3.000 evra.

Ona kaže da je neverovatno koliko je Darijus brzo narastao otkako se rodio i da nikad nije pomislila da će za pet godina poneti titulu najvećeg zeca u svetu.

-Darijus je iz porodice džinovskih zečeva, ali on je najveći zeka u istoriji. Neverovatno je koliko je velik. Da je po njegovom, stalno bi jeo. Veoma je pohlepan. Stalno moram dag a pazim. Ipak, ima divnu ličnost pa ne mogu da se ljutim na njega kad pokušava da ukrade još hrane – rekla je Anet, dodajući da je njen zec veoma aktivan, što je dobro za njegovo zdravlje.

-Srećom, on voli da skače. Morala sam da postavim ogradu na stepenice kako ne bi pobegao van. Tretiram ga kao psa. On čak sedi na sofi sa mnom i gledamo televiziju – navela je ona.

Ponosna vlasnica je istakla da ljudi stalno dolaze da vide Darijusa jer je veći od većine pasa. Ona je takođe ukazala da je Darijus pravi uskršnji zec jer je rođen u aprilu. Anet je rekla da nema tajne kako uzgojiti najvećeg zeca u svetu.

-Dobro ga tretiram i dajem mu dosta šargarepe – zaključila je ona.

Džinovski zečevi obično žive 4-5 godina, ali da u dobrim uslovima mogu poživeti i sedam godina. Oni su prijateljski raspoloženi i inteligentni, opušteni među ljudima ako su od malih nogu navikli na njih. U početku su bili uzgajani isključivo zbog mesa i krzna.