Ford će za proizvodnju plastičnih delova automobila koristiti paradajz

Proizvođač automobile Ford planira da, u saradnji sa proizvođačem kečapaHeinz, uvede paradajz kao repromaterijal u proizvodnji automobila.

paradajz

Ford bi koristio suve ljuske paradajza koje ostaju posle proizvodnje kečapa, za izradu plastičnih detalja na vozilima. Primena plastike na bazi bilja, umesto na bazi naftnih derivata, smanjiće negativan uticaj na životnu sredinu.

“Pokušavamo da iskoristimo nusproizvode, da primenimo materijale koji mogu da se recikliraju i ponovo koriste i da istovremeno smanjimo težinu naših automobila”, rekla je istraživački stručnjak Ford Plastics-a, Elen Lin.

Prema njenim rečima, zbog neprivlačnog spoljašnjeg izgleda, novi materijali će se prvenstveno koristiti za skrivene delove automobila, ispod haube ili u donjem delu šasije, ali cilj projekta je da se u budućnosti napravi materijal prijatniji za oko.

Ford već dve godine sarađuje sa kompanijama Heinz, Coca-Cola, Nike i Procter and Gamble u oblasti razvoja plastične mase na bazi bilja.

Prema rečima Elen Li, stručnjaci kompanije istražuju mogućnost proizvodnje novih materijala ne samo od ljuski paradajza, nego i od kokosovih oraha, ljuski od pirinča, korena maslačka i drveta, u pokušaju da pronađu inovativne održive alternative.