Šta bi se desilo kada bi Zemlja prestala da se okreće?

Zemlja se oko svoje ose obrće brzinom od 1.670 km/h, ali mi to ne osećamo. Međutim, njeno zaustavljanje bismo i te kako osetili.

63314879653a0941fce832949229046_orig

Majkl Stivens, naučnik iz Londona, objavio je video na YouTubeu na kom se jasno vidi kakav bi uticaj imalo iznenadno zaustavljanje Zemlje.

U tom slučaju, atmosfera bi neko vreme nastavila da se okreće i to originalnom brzinom blizu ekvatora, zbog čega bi svi objekti koji nisu čvrsto privezani za tlo “poleteli” i to brzinom od barem 1.500 km/h. Vaše telo bi se automatski pretvorilo u metak, objašnjava Stivens.

Oni koji bi nekim čudom uspeli da prežive “supersoničnu centrifugu”, suočili bi se sa razornim vetrovima, koji bi uništavali sve pred sobom.

Samo trenje izazvano kontaktom tla i tih vetrova, bilo bi dovoljno da izazove ogromne požare i eroziju.

U međuvremenu, magnetno polje naše planete bi nestalo i bili bismo izloženi smrtonosnim količinama jonizujućeg zračenja.

Zemlja bi postala gotovo savršena sfera, budući da trenutna rotacija izaziva blago ispupčenje na ekvatoru. To bi za posledicu imalo i drugačiju preraspodelu vode u okeanima, što bi dovelo do užasnih poplava.

Kada bi se obrtanje u potpunosti zaustavilo, svet bi pola godine imao dan, a pola godine noć.

Međutim, ako vam sve ovo zvuči strašno, naučnici NASA kažu da je verovatnoća da se tako nešto desi praktično nepostojeća u narednih nekoliko milijardi godina.