Mobilna solarna elektrana – proizvod budućnosti?

Najnoviji proizvod kompanije Ecosphere Technologies je nešto što do sada nismo videli: mobilna solarna elektrana postavljena na transportnom kontejneru koja može biti dovezena vazdušnim putem, brodom, vozom ili kamionom gde god je potrebna.

mobilna-solarna-elektrana-01

Ova elektrana nosi naziv Ecos PowerCube® i prekrivena je fotonaponskim panelima, a na njoj već postoji mesto za instalaciju vetrenjače. Ona poseduje i baterije za skladištenje energije.

Elektrana je dizajnirana tako da su fotonaponski paneli postavljeni u zaštitne slojeve u kontejneru, pa je bezbedna za transport. Kada se raspakuje i sve namesti da elektrana bude operativna, površina joj je tri puta veća, a ispod fotonaponskih panela ima dovoljno prostora za postavku npr. soba za spavanje ili privremenih učionica. Ako se vremenski uslovi pogoršaju, elektrana se lako može spakovati, a njom se može upravljati i daljinski.

Pored proizvodnje električne energije, elektrana ima i daljinski sistem komunikacije, kao i sistem za preradu i distribuciju pijaće vode. Ovi sistemi obezbeđuju i internet konekciju u krugu od 50km, satelitsku komunikaciju i čistu vodu, a elektrana može da napaja spoljne sisteme kao što su bolnice i škole.

Ova jedinica je nastala iz želje kompanije Ecosphere Technologies da obezbedi električnu energiju, čistu vodu i komunikaciju bez upotrebe fosilnih goriva udaljenim mestima, kao što su škole u selima u nerazvijenim zemljama.