Kakva je mreža pauka na drogama?

Zoolog H.M. Peters je morao svake noći da ostaje do kasno budan kako bi posmatrao paukove kako pletu svoje mreže pred zoru.

Zamolio je svog prijatelja, farmaceuta, da nahrani paukove sa nečim, kako bi oni pleli svoju mrežu u neko drugo doba dana. Njegov prijatelj je pokušao sa raznim stvarima: LSD, kofeinom, meskalinom, marihuanom. Rezultat je bio neverovatan.

paukova_mreza

Peters je radio kao zoolog pri univerzitetu u Tubingenu u Nemačkoj 1948, kada je došao na neobičnu ideju. Da promeni vreme kada paukovi pletu mrežu.

Nije mu prijalo da svakog jutra bude budan od dva do pet ujutru, kako bi beležio ponašanje pauka koje je proučavao.

Zato je zamolio farmakologa Piterna N. Vita da mu pomogne da nađe rešenje za njegovu nesanicu.

Vit je nahranio paukove sa mešavinom šećera i raznih vrsta droga i stimulansa: kofeinom, meskalinom, amfetaminom, LSD-om i marihuanom. Mislio je da će na taj način da ih natera da spavaju kad i njegov drug spava, a pletu mreže preko dana.

Paukovi koji su bili pod uticajem droga pravili su neverovatna tkanja u svojoj mreži. Pod uticajem nekih droga tkanje je bilo neravnomerno i manje, dok je u nekim slučajevima jedva i ličila paukovu mrežu. Ipak, oni su uvek pravili svoju mrežu u isto vreme, a to je u ranim jutarnjim satima.

Paukovi koji su bili pod uticajem droge pravili su drugačiju mrežu nego kada su trezni. Paukovi pod uticajem kofeina pravili su manje, ali šire mreže, dok je LSD podsticao paukove da budu detaljniji.

Peters je na kraju odustao do proučavanja paukova, a njegovo mesto zauzeo je Vit, koji je nastavio da proučava ponašanje insekata pod uticajem droge.

Vit je otišao korak dalje, i pored toga što je beležio uticaj droga na pletenje mreže, otkrio je i druge zanimljivosti. Recimo, on je ustanovio da je svaki pauk na neki način poseban po načinu na koji plete mrežu, i da oni paukovi koji imaju sličniju mrežu su zapravo u nekoj vrsti srodstva.

Godine 1995. naučnici NASA su ponovili ovaj eksperiment i došli do sličnih rezultata.

Dali su kućnom pauku kofein, spid, marihuanu i tablete za spavanje. Paukovi su onda krenuli da pletu različito tkanje, od kojih neke jedva da su podsećale na mreže.

– Što je otrovnija hemikalija, to je čudnija mreža koju plete – napisali su tada naučnici.