Bašte kraj obale – neverovatan tematski park u Singapuru (FOTO/VIDEO)

Postoje mesta na našoj planeti na kojima, ako imate sreće da se nađete, morate da se uštinete kako bi proverili da li su stvarna ili ih sanjate. Jedno od njih je grad Singapur sa neverovatnim Baštama kraj obale (Gardens by the Bay).

gardens-by-the-bay-10

Ove Bašte od milion dolara su ustvari tematski park koji se sastoji iz dva dela. Deo pod nazivom Supertree Grove je kolekcija ogromnog veštačkog drveća, a drugi deo su dve velike kupole u kojima se oponaša klima i okruženje šumovitih planinskih vrhova i tropskih predela. A kao bonus i dodatno iznenađenje, tu se nalazi i najviši vodopad na svetu unutar zatvorenog prostora.

Dragulj Singapura je zaliv u kome se nalazi marina odakle se pruža neverovatan pogled u svim pravcima. Tu su pozorišta Esplanade u neverovatnim oblicima, muzej umetnosti i nauke, poslovni centri, a ono što je do nedavno dominiralo pejzažom bio je kolosalni hotelski kompleks Marina Bay Sands u obliku velikog broda za krstarenje. Od kada je završena i gradnja Bašte kraj obale, umetničkog dela vrednog milijardu dolara za čiju gradnju je inspiracija bila priroda, hotel je pao u drugi plan.

Na samom ulazu u Bašte, posetioci se odmah susreću sa najvećom atrakcijom – ogromnim drvećem. Ona su visoka 25 i 50 metara, a svako je ustvari vertikalna bašta prepuna paprati, vinove loze, orhideja i drugih biljaka.

Svako drvo je dizajnirano tako da oponaša funkcije pravog, živog drveta i sadrži fotonaponske ćelije koje proizvode električnu energiju za potrebe parka. Takođe, drveće služi i za sakupljanje kišnice koja se dalje kanališe za navodnjavanje biljaka ili za fontane. Pojedina drva služe i kao dimnjaci izduvnih gasova za podzemne kotlove na biomasu.

Malo dalje od ogromnog drveća nalazi se drugi deo ovog tematskog parka, dve visoke kupole sa kontolisanim klimatskim uslovima. Prva kupola nosi naziv Flower Dome (Kupola cveća) i u njoj je konstantna temperatura između 23 i 25oC koja je idelana za rast brojnih biljaka iz Australije, Južne Afrike i Južne Amerije koje se u njoj nalaze.

Druga kupola je potpuna suprotnost prvoj i zove se Cloud Forest (Šuma u oblaku). Ovde se oponašaju klimatski uslovi tropskih planinskih vrhova nadmorske visine od 1000 do 3000 metara. U njoj je temperatura znatno niža i vazduh je vlažniji. Takođe, ovde se nalazi i najveći svetski vodopad na svetu unutar zatvorenog prostora koji je visok 35 metara. Veštačka planina i pećina su takođe deo onoga što posetioci mogu da vide u ovoj kupoli.

Ceo ovaj tematski park je velika turistička atrakcija, ali ipak i doprinosi očuvanju životne sredine i podizanju svesti ljudi o istoj. Nas podseća na scene iz naučno fantastičnih filmova koje volimo i upisali smo ga na listu mesta koje želimo da posetimo.