Astronaut Džon Glen: “Evolucija nije suprotna verovanju u boga”

Džon Glen, prvi Amerikanac koji je orbitirao oko Zemlje, izjavio je da činjenice o naučnim otkrićima treba predavati u školama, uključujući i teoriju evolucije.

Glen, koji sa 93 godine gubi vid i sluh, rekao je Asošiejted presu da ne vidi nikakvu protivurečnost između verovanja u boga i verovanja u evoluciju.

1230340929555c97efd8c79260622198_v4_big

“Ne vidim da sam nešto manje religiozan zbog činjenice da cenim činjenicu da nauka samo beleži ono što mi menjamo sa evolucijom i vremenom, i to je činjenica”, rekao je Glen, inače prezbiterijanac i dodao: “To ne znači da je svet manje čudesan i ne znači da nije moguće postojanje neke sile koja je veća od svih nas i koja je iza svega što je bilo i iza svega što se dešava”.

Glen je bivši američki senator, svojevremeno kandidat Demokratske partije za predsednika SAD i vojni pilot u dva rata. On je žarko želeo da još jednom ode u svemir, ali je tek mnogo godina kasnije saznao, čitajući biografiju Džona Kenedija, da ga je NASA namerno isključila iz daljeg programa letenja.

Glen je rekao da ne zna da li je to odlučeno zbog uticaja koji bi njegova eventualna smrt u drugoj svemirskoj misiji ostavila na političku scenu i da ni sa kim nije pričao o tome.

Stari astronaut je rekao da ne planira da podrži nijednog kandidata na predsedničkim izborima 2016. godine, iako se njegova podrška smatra ključnom za uspeh demokrata u Ohaju.

“To je prošlost”, rekao je Glen, za kojeg je 2014. godina prošla u znaku ozbiljnih zdravstvenih teškoća – znatno oslabljenog vida i sluha, kao i blagog šloga.

Glen i njegova supruga Eni (95) će uložiti svoju energiju u budući Džon Glen koledž za javne poslove pri državnom Univerzitetu Ohajo.

“To neće biti ni republikanski ni demokratski koledž. Potpuno suprotno od toga. Biće to, nadamo se, najbolji koledž posvećen proučavanju vladavine i politike u celoj zemlji”, rekao je Glen.