Svinje su pametnije od pasa i šimpanzi? (VIDEO)

Naučnici su potvrdili da su svinje pametnije od pasa, a da probleme mogu da rešavaju podjednako dobro kao šimpanze.

2035727965557e9ffc491c8749060937_v4_big

Sledeći put kada budete jeli šniclu, setite se da se svinje ne razlikuju mnogo od pasa.

“Svinje imaju jednak kognitivni kapacitet kao mnoge visoko inteligentne vrste poput pasa, šimpanzi, slonova, delfina, pa i ljudi. Postoji obilje naučnih dokaza koji ukazuju na to da bi trebalo vrlo dobro da razmislimo o promeni načina na koji trenutno tretiramo ove životinje”, kaže neurolog Lori Martino sa univerziteta “Ermori”.

Svinje imaju odlično dugotrajno pamćenje i veoma su uspešne u rešavanju testova u vezi sa lokacijom objekata, poput lavirinata. One takođe mogu da razumeju jednostavan simbolički jezik i nauče kompleksne kombinacije simbola u vezi sa radnjama i objektima.

To se može videti i na videu koji je ranije ove godine objavila Nikol fon Eberkopf iz Berlina, gde svinja postavlja obojene pločice u obliku svinje na odgovarajuće obojena mesta na drvenoj tabli. Ona to čini ustima bez ičije pomoći.

Istraživanja su takođe pokazala da svinje uživaju u igri i često “zadirkuju” jedna drugu, poput pasa.

Njihov društveni život je kompleksan – one često uče jedna od druge, zajedno sarađuju i imaju razvijenu empatiju.

Autori istraživanja naročito su istakli da ljudi često nepravedno smeštaju svinje u nižu kategoriju od mačaka i pasa iako među njima ne samo da ne postoje nikakve razlike u inteligenciji i empatiji, već svinje ponekad mogu i da ih nadmudre.