Najdosadnija i najsmrtonosnija životinja na svetu (VIDEO)

Ako su komarci toliko smrtonosni i opasni za ljude, zašto ih ne istrebimo kao vrstu?

1892461714557de3b4e63df990538042_v4_big

Da vas neko pita koja je najsmrtonosnija životinja na svetu, šta biste mu odgovorili? Neko bi izjavio da je to morski pas, drugi da su u pitanju otrovne zmije ili pauci, ali većina svakako ne bi pomislila na – komarca.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), komarci su zaslužni za prenošenje najvećeg broja najsmrtonosnijih bolesti poput malarije i opasnih gripova. Tako komarci godišnje neposredno ubiju milione ljudi.

U SAD su, na primer, u poslednjih nekoliko godina bili krivi za gotovo 40 hiljada registrovanih slučajeva “bolesti Zapadnog Nila”, objašnjava “Business Insider” u videu na svom YouTube kanalu posvećenom nauci, koji nosi naziv BI Science.

Smrtonosne viruse komarci su u poslednjih par decenija preneli u delove sveta u kojima se još nikad pre toga nisu pojavili. Iz tog razloga nameće se pitanje – ako su komarci toliko smrtonosni i opasni za ljude, zašto ih ne istrebimo kao vrstu? Ako to pitate naučnike koji ih proučavaju, dobro će vam se nasmejati jer su verovatno navikli na to pitanje.

Evo zašto stvari nisu baš tako jednostavne.

Prvo, teško je predvideti kako bi istrebljivanje svih komaraca uticalo na ekološki sistem.

Iako životinje koje se hrane komarcima ne bi značajno izumrle jer se hrane i drugim insektima, to bi im svakako poremetilo biološki ritam. Kada bi došlo do toga, posledice bi mogle da budu nesagledive, jer priroda ima svoj ritam i lanac ishrane koji može znatno da poremeti nestanak samo jedne jedine vrste.

Drugo, od hiljade vrsta komaraca koji postoje na zemlji, nisu svi prenosnici zaraza, već tek mali deo.

Treće, mnogi od njih nisu ni “zainteresovani” za ljudsku krv.

Zbog toga se pokreće nova rasprava – umesto da se rešimo svih komaraca na svetu, da li je moguće eliminisati samo one vrste koje predstavljaju pretnju po ljudski život?

Jedna od mogućnosti je intervencija u životnom prostoru upravo tih “smrtonosnih” vrsta, poput isušivanja močvara i korišćenja pesticida kako bi opasni komarci uginuli na staništima na kojima se izležu.

Ali, postoji i zanimljiviji način, a to je, kako su ga nazvali naučnici sa Univerziteta u Kentakiju, “kontrola oplodnje” kod komaraca. Oni su ustanovili da bi u budućnosti bilo moguće tretirati smrtonosne komarce bakterijama koje sterilišu mužjake.

Iako nas to ne bi zaštitilo od iritantnih letnjih uboda, izumiranje onih komaraca koji zaista jesu “krivi” za milione smrti širom sveta bila bi jedna od najvećih pobeda zdravstvenog sistema u istoriji čovečanstva.