Kako će izgledati klimatska budućnost sveta?

Slika koju gledate omogućava vam da zavirite u našu “klimatsku budućnost”.

Sudeći prema 21 različitom klimatskom modelu, ovako će izgledati mesec jul 2099. godine: koncentracija ugljen-dioksida će biti veća od 900 na milion čestica i činiće gotovo 0,1 odsto Zemljine atmosfere (poređenja radi, početkom 2015. dostignuta je vrednost od 400 na miliona čestica).

628117_1_ff

Prognoze izražene na mapi maksimalnih dnevnih temperatura zasnivaju se na Nasinom katalogu otvorenih podataka objavljenom devetog juna, a koji povezuje istorijska beleženja i klimatske modele kako bi se došlo do prognoze visoke rezolucije za kraj veka.

Podaci koje hostuje Nasina platforma Nasa Earth Exchange (NEX), a koji mogu da se prate do nivoa pojedinačnih gradova i mesta na dnevnoj bazi, pomoći će zemljama u razvoju da predvide posledice promene modela kada je reč o vremenskim prilikama, poplavama i sušama, i da se za njih pripreme.

Kako je saopštila NASA, katalog otvorenih podataka integriše aktuelna merenja iz celog sveta i podatke iz klimatskih simulacija, koje koriste najbolje fizičke modele klimatskog sistema kako bi se predvidelo kako će globalna klima izgledati u budućnosti.

Pri tome polazi od dva različita scenarija o efektima emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte: “uobičajenog”, baziranog na aktuelnim trendovima, i “ekstremnog”, koji podrazumeva značajno povećanje emisije gasova.

“Nasine projekcije klime nude detaljan pogled na temperature i padavine u budućnosti širom sveta, u rezoluciji od 24 kilometara, i pokrivaju period od 1950. do 2100. godine. Katalog podataka od 11 terabajta nudi dnevnu procenu maksimalnih i minimalnih temperatura i padavina širom sveta”, navodi Nasa.

NEX, čiji su podaci i alatke za analizu dostupni preko OpenNex projekta na Amazonovim internet uslugama, savršen su primer kako naučno znanje može da se podeli s javnošću.