Nepregledna šuma paukove mreže u Australiji

U ruralnim sredinama Viktorije, jedne od šest federalnih država Australije, nalazi se, po svemu sudeći, najjezivija “šuma paukova”, koja je dobila ovaj naziv po paukovim mrežama koje su takvih razmera da, doslovno, prekrivaju čitava polja i drveće.

273093929578e6b06bd232440367767_v4 big

Smatra se, naime, da normalna pojava masovne migracije beba ovih životinjica, koje pripadaju grupi zglavkara, uzrokuje nastanak “prekrivača” zelenih površina, koja podseća na mraz.

Kako se navodi, zastrašujući prizor prekrivene trave i drveća ogromnim paukovim mrežama, poput scene iz horor filma, naterao je meštane da izbegavaju posetu šumi u vreme “selidbe” paukova na različite strane.

Mnoštvo mladih paukova koristi tehniku poznatu kao “baloniranje” kojom se prepuste vetru koji ih odnosi na neka druga mesta gde se nastanjuju.

Paukovi tako mogu putovati miljama leteći, pa zato svaki kontinent i svaka zemlja ima paukove, čak i Antarktik, na kome, doduše, ne uspevaju da opstanu dugo zbog nepogodne klime.

Inače, neke paukove su istraživači pronašli kako lete 1,5 milja u vis, a zanimljivo je da je “baloniranje” takodje razlog zašto su oni jedini oblici života na novoformiranim vulkanskim ostrvima.

Ako mislite da je pronalaženje pauka u uglu sobe zastrašujuće iskustvo, budite srećni što ne živite u ovim krajevima.