“Pametan” svetleći autoput u Holandiji koji štedi energiju (FOTO/VIDEO)

Standardna ulična rasveta na potezu od 500 metara autoputa u Holandiji zamenjena je putnim oznakama koje upijaju svetlost i sjaje u mraku. Ovo je prva faza projekta “Pametni autoput”, koji je 2012. godine na holadskoj Nedelji dizajna predstavio dizajner i inovator Daan Roosegaarde.

pametan-autoput-holandija-03

Cilj projekta je da putevi budu više održivi i bezbedni pomoću interaktivne rasvete, pametne upotrebe energije i znakova na putu koji se prilagođavaju specifičnim saobraćajnim situacijama. Kako bi oznake na putevima svetlele u mraku, premazuju se belom bojom koja sadrži fotoluminiscentni prašak. On tokom dana apsorbuje dovoljno sunčevih zraka da bi noću sijao i do 10 časova.

pametan-autoput-holandija-05

Druga veoma bitna prednost fotoluminiscentnog praška je njegova osetljivost na toplotu i promenu boja. Ukoliko je temperatira u minusu, na putu se mogu pojaviti pahuljice, što je znak da treba usporiti, a linije na putu mogu preći u crvenu boju kako bi ukazale putnicima na klizav put. Sistem podrazumeva i rasvetu na autoputu osetljivu na pokret. Kada se automobil približava, ona se uključuje, a kada automobil udalji, ona se isključuje. Na ovaj način se dodatno štedi električna energija. Naravno, ovaj deo sistema je namenjen prvenstveno za puteve sa manjom frekvencijom saobaćaja, kao što je slučaj na većini autoputeva u toku noći.

pametan-autoput-holandija-04

U okviru projekta predviđene su i specijalne trake za električne automobile. Ispod površine puta biće instalirani bežični indukcioni punjači za baterije, što znači da se one pune dok je automobil u pokretu.

pametan-autoput-holandija-06

Novinari iz Holandije koji su se vozili ovim kratkim delom autoputa kažu da on izgleda kao scena iz bajke.